Wat is propolis? Propolis is een kleverig, harsachtige substantie en bestaat uit harsen van knoppen van bepaalde bomen. Propolis wordt door de bijen verzameld en ingezet in de bijenkorf als bescherming tegen allerlei ziektes en bescherming tegen alle weersomstandigheden.
Propolis geneest en beschermt Het is wetenschappelijk aangetoond dat propolis een geneeskrachtige en beschermende werking heeft. Het beschermt ons lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. Ook geeft het inwendig gebruik van propolis een boost aan ons afweersysteem. Het ruikt niet alleen heerlijk, het remt o.a. ook ontstekingen af. Als je het puur op de huid aanbrengt, merk je dat je huid een beschermlaagje heeft. Zo heeft de huid de kans om te herstellen.
Waar is propolis nog meer geschikt voor? Propolis is goed tegen vele aandoendingen zoals aften, koortslip, keelontsteking, eczeem, acné, wondjes, huidschimmel, eelt, klachten aan het spijsverteringskanaal, aambeien, klachten aan spieren en gewrichten, reumagerelateerde aandoeningen.
Verwerking tot propolistinctuur: De ambachtelijke propolistinctuur van Huid en Kruid is tot stand gekomen door de samenwerking met Imkerij Bloem. Daar wordt de natuurzuivere propolis op ambachtelijke wijze en met respect voor de bijen geoogst. Vervolgens verwerkt Huid en Kruid dit tot een propolistinctuur. De propolis wordt getrokken op alcohol geschikt voor consumptie van 96% (30% propolis) of 70% (37% propolis) waardoor alle geneeskrachtige stoffen in de alcohol terecht komen. Deze propolistinctuur is puur te gebruiken zowel inwendig als uitwendig en kan verwerkt worden in balsems.
Dosering en gebruik propolistinctuur inwendig: Schudden voor gebruik. Volwassenen: Bij klachten 4 keer daags 4 druppels en als onderhoudsdosering kan je ervoor kiezen om 2 maal daags 4 druppels te nemen. Het beste is om de druppels op een heel klein stukje brood, eierkoek of beetje honing te doen en dan onder de tong te houden. Daar worden de stoffen het beste opgenomen. Na ongeveer 30 tellen slik je alles door. In het begin kunnen (zoals ook bij elk kruid) de klachten verergeren, maar al snel zullen de klachten verminderen. Is dit niet het geval, halveer dan de dosering tijdelijk. Als de klachten verdwenen zijn kan je het langzaam afbouwen naar 3 keer 4 druppels, 3 keer 2 druppels, 2 x 2 druppels, 1 keer 2 druppels en dan stoppen. Het is wel raadzaam om, als je medicijnen slikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, goed uit te zoeken of je zonder problemen propolistinctuur kan innemen.
Gebruik propolistinctuur uitwendig: Koortslip: Op het moment dat je een koortsblaar op voelt komen, maak je een wattentipje (van een wattenstokje) goed nat met propolistinctuur en ga daarmee over de plek. Daarna stokje weggooien. 2 of 3 keer per dag herhalen. Eventueel combineren met druppels inwendig. Herhalen zo lang je er last van hebt.
Wondjes: Heb je je gesneden of heb je een schaafwond? Druppel er dan wat propolistinctuur op. Dit ontsmet de wond. Dit laat een gelige vlek achter op je huid, dat is heel normaal. Dit is tevens een beschermend laagje zodat er geen vuil in kan komen. Je kan er dan als het nodig is een pleister op doen, maar je kan het ook zo laten zitten of afdekken met een gekneusd blad van de smeerwortel zodat de wond sneller dicht gaat. Zorg er dan wel voor dat het goed is uitgespoeld en er geen vuil achter blijft.
Door de balsem of crème: Gezicht: Doe wat balsem of crème op je hand en voeg 2 of 4 druppels propolis toe, wrijf even tussen je handen en masser het op je gezicht. Bij acné kan je de pukkel elke avondmet een wattetipje aanstippen en ’s morgens de dubbele hoeveelheid door de crème mengen. Blauwe of pijnlijke plekken: Doe wat balsem of crème op je hand, voeg 4-6 druppels toe, meng het met je vinger en breng het aan. Puur kan ook, maar dit geeft vlekken op de huid die pas na een paar uur of zelfs een dag pas weg gaan.
Belangrijk: Niet geven aan kinderen onder 1 jaar. In sommige gevallen kan propolis een allergische reactie geven. Heb je een lichte pollenallergie of lichte allergie voor honing probeer dan eerst een beetje. Bij een zware allergie voor honing of pollen kan je beter geen propolis gebruiken. Voor kinderen geld een andere dosering. Propolis geeft vlekken in de kleding. Ook verkleurt het de huid als je het puur gebruikt. Propolis is geen vervanging van een bezoek aan de huisarts! Ga bij twijfel altijd naar een huisarts.